U nás sa svet točí pomalšie

Šťastná mačka o 4nohých láskach

Blog SME a JA

Vzťahy v práci a nielen tam

Prvý groš ešte hľadá správnu formu:-)

Zelený nápoj

15.06.2013 18:58

Dnes som si namixovala svoj prvý zelený nápoj. Včera som dostala od susedky zväzok sýtozeleného kôpru a petržlenovej vňate. Dnes som bola na nákupe a kúpila si tyčový mixér a nejaké zelené listy a jahody. Do nádoby som dala za hrsť rukolových listov, nakrájané jablko, štyri jahody aj so stopkou, trochu petržlenových listov, opatrne som pridala len jednu vetvičku kôpru a dva poháre vody.

Výsledok boli tri poháre zeleného nápoja, v ktorom plávali rôznofarebné kúsočky, ale zelená prevažovala. Voňalo to dobre po ovocí. Opatrne som sa napila. Prvý dúšok bol zaujímavý a zvažovala som novú chuť. Potom som postupne vypila hneď dva poháre. Ten posledný som odložila do chladničky, ale dlho tam nevydržal.

Cítila som, že nie som hladná, že žalúdku sa potravina páči a mala som chuť na ďalší.

Čo ma k tomuto viedlo? Pred dvoma týždňami som bola s kamarátkou na sústredení tajči. Na posteľ položila knihu so zeleným obalom, na ktorom bolo vyobrazené zelené srdce vyskladané z rôznej zeleniny. Siahla som po nej a začítala sa. Dočítala som ju až doma. Počas čítania som si uvedomila, že viac a viac si domov z obchodu prinášam listovú zeleninu. Šaláty ochutené len citrónom zaujali významné miesto v jedálničku a nepotrebovala som k tomu prílohu vo forme mäsa alebo zemiakov či inej. Ale nebojte sa, nežijem len zo zeleniny.

Kniha, ktorá ma inšpirovala sa volá "Zelená pre život - o sile zelených smoothies pre zdravie človeka" od Victorii Boutenko. Autorka v knihe uvádza vlastné skúsenosti a jej hľadanie zdravej skladby potravín. 

Po období chorôb, z ktorých sa nevedeli dostať ani za pomoci lekárov, sa spolu s manželom a dieťaťom dali na vitariánsku stravu. Na niekoľko rokov im to fungovalo. Choroby sa stali minulosťou, ale neskôr začala vnímať, že im v strave niečo chýba. Cítila sa unavená a stále hladná. Prepadávali ju chute na iné neživé potraviny. Ako sa tak pýtala "prečo", dostali sa k nej informácie o skladbe stravy primátov. Významnou zložkou ich stravy je ovocie, listy a kvety. Viac ako trištvrte z objemu všetkého, čo zjedia. Zvyšok tvoria orechy, semená, korene, hmyz.

Ona ako vitariánka prijímala viac ako polovicu stravy vo forme ovocia, ale zeleniny tam bolo podstatne menej. Vlastne zelené listy moc neobľubovala. V strave nás normálnych smrtelníkov stravujúcich sa viac menej tradične predstavuje ovocie určitú zložku. Predsa len jablko či banán je krajší, sladší a berie sa skôr ako príjemný doplnok stravy. Zelenina sa väčšinou krčí na okraji taniera vo forme decentného šalátiku. Veď zelený list je pre králiky - to máme naučené:-)

Do svojich "nových" šalátov som skúšala pridať dokonca aj listy, ktoré sa tradične vyhadzujú. Napríklad listy redkvičky. Skúste ochutnať. Prekvapujúco chutia dobre. Autorka doporučuje do zelených nápojov pridávať vňať mrkvy a stonky tradičnej koreňovej zeleniny. Ako uvádza v knihe, jej prvý nápoj bol odporný - zelené čosi, čo jej nos odmietlo. Bol to rozmixovaný kel. Ani sa nedivím. Potom skúšala kombinovať rôzne zeleniny a ovocie a vzniklo niekoľko zaujímavých receptov na lahodné zelené nápoje. 

Oslovilo ma to. Jaj a prečo mixovať? Lebo vraj v takejto forme zjeme (vypijeme) listovej zeleniny viac a zároveň je to ľahšie pre trávenie. Nemusíme toľko namáhať naše čeluste, aby sme zeleninu dostatočne požuli a potom poslali ďalej nášmu žalúdku, aby ju bez námahy strávil. Napokon "mixovanie je oveľa menej škodlivé ako varenie, pretože uchováva všetky dôležité živiny v strave." - ako píše autorka. Doporučuje denne vypiť aspoň dva poháre. 

Na záver si dovolím pridať jeden jej recept "Uvítacie smoothie pre začiatočníkov". Vymixujte:

  • 1 pohár mangoldu
  • 1 pohár špenátových listov
  • 8 - 10 kusov jahôd vrátane stopiek
  • 1 ošúpané mango
  • 1 jablko
  • 1 banán
  • štavu z polovice citróna
  • 2 poháre vody.

Dostanete objem 2 litre. V chlade vydrží 2 - 3 dni, ak sa nevypije skôr. Dobrú chuť.