U nás sa svet točí pomalšie

Šťastná mačka o 4nohých láskach

Blog SME a JA

Vzťahy v práci a nielen tam

Prvý groš ešte hľadá správnu formu:-)

Prečo schudnúť?

24.03.2013 09:32

Ak chceme schudnúť úspešne, mali by sme si úprimne odpovedať na otázku "Prečo vlastne?"

Preto, aby sme sa páčili
Preto, aby sme boli ako tá a tá, či ten a ten ... náš vzor
Preto, lebo spoločnosť oceňuje tých krásne vyzerajúcich
Preto, lebo priateľ, priateľka chcú a my im chceme vyhovieť
Preto, lebo....

Sú to tie správne Silné Motivácie?

Hmmm, a čo tak schudnúť preto, aby som sa dobre cítila, aby som sa páčila sama sebe, aby som bola hrdá sama na seba? Tu niekde sa skrýva tá Silná Motivácia.

Pozrime sa jej bližšie na zúbok.

Počuli ste už o sebaláske? Myslím, že áno. Je toho všade plno. Keď sa pozriete na pulty kníhkupectiev, tak sa tam police až prehýbajú pod množstvom kníh, ktoré hovoria „Majte sa radi. Milujte sa.“ ...a budete úspešní, bohatí, sebavedomí atď.

Áno, netrepú. Je to tak. Keď sa zamyslíte, nemusíte vyhodiť ani cent na tie knihy. Zistíte, že niekde hlboko máme zakorenené čosi, čo nás presviedča o tom, že si nezaslúžime, že sa musíme zapáčiť, že si musíme zaslúžiť. Nie preto, lebo chceme, ale preto, lebo je to požadované. Presviedčajú nás o tom výchova od rodičov, vzory v kamarátoch, kolegoch, všadeprítomná televízia a aj iné média. Patrím ku generácii, v ktorej sa sebaláska nenosila. Skôr sa považovala za egoistickú vlastnosť. Ale uznajte, ako môžem rozdávať lásku, keď ju neviem dať sama sebe, že?

Vráťme sa ale k problematike tej najsprávnejšie tvarovanej postave, k tej ideálnej váhe a ideálnym mieram. Média na nás chŕlia rôzne zaručené recepty a presviedčajú nás „Áno, Vy ste ten správny adept na chudnutie a práve Vám naše produkty, naše postupy určite pomôžu“. Mnohí podľahnú tlaku. Mnohí ani nepotrebujú a chudnú, lebo.... vidia v zrkadle úplne niečo iné, ako ich blízki. Poznáte ten bradatý vtip o tom, čo vidí v zrkadle muž a čo žena? Dámy, sme k sebe až príliš kritické.

Nuž, mnohí nás akceptujú takých akí sme, ale vždy sa nájde niekto, kto zapichne nožík. Ono či chceme alebo nie, všetci sme citliví na to, čo si o nás myslí okolie. Nožík v podobe uštipačnej alebo zhadzujúcej poznámky o našej postave teda dosť zabolí. A to je príležitosť pre rozhodovanie, čo s tým. Nenechajte sa však dostať do úzkych – to je práve skúška vašej sily, vašej sebadôvery.

Objímte sa taká, aká ste. Hrdo sa narovnajte, pozrite do zrkadla a povedzte mu: „Som krásna a budem ešte krajšia. Nie pre niekoho iného, ale pre seba!“

A ak naozaj potrebujete schudnúť, tak len pre seba. Pre svoj dobrý pocit. Vtedy dokážete objaviť Silnú Motiváciu.
 

Správny dôvod a Silná Motivácia hrajú spoločnú hru:-)