U nás sa svet točí pomalšie

Šťastná mačka o 4nohých láskach

Blog SME a JA

Vzťahy v práci a nielen tam

Prvý groš ešte hľadá správnu formu:-)

Odvážte sa pozorovať

16.06.2013 10:16

Titulok som si požičala z prvej kapitoly knihy "Zelená pre život" od Victorie Boutenko. Ako aj jej myšlienky:

"Pozorovanie predstavuje základ každej vedy. Vy a ja, tak ako každý na tejto planéte, máme právo robiť pozorovania a vyvodiť si vlastné závery, či už sme vedci alebo nie. Naše osobné experimentovanie nám pomáha získať kontrolu nad vlastným životom. Žiadne vedecké dáta nemôžu nahradiť našu vlastnú skúsenosť."

"Keď necháme druhých bádať a uvažovať za nás, v istom zmysle sa vedome rozhodneme byť slepými a hluchými. Sme prinútení nasledovať inštrukcie niekoho iného, jednu po druhej, a vykonávať činnosti, ktoré nám nedávajú veľký zmysel. Podriaďujeme sa autorite iných. Vzdávame sa vlastnej moci."

"Ak nasledujeme inštrukcie niekoho iného, musíme len veriť a dúfať, že zámery toho druhého boli úprimné. Inak povedané, že niekto iný sa o nás postará lepšie ako sa staráme sami o seba."

"Právo pozorovať nám nikto nemôže zobrať. Ak využijeme našu pozorovaciu schopnosť, môžeme sa oslobodiť od labyritu zmätkov. Verím, že naše vlastné vedomé pozorovania sú tisíckrát dôležitejšie, ako akékoľvek vedecké tvrdenie."