V tomto predvianočnom období som objavila radosť z pečenia. Upiekla som až tri druhy koláčikov. Len na okraj, už roky som nepiekla. Na vianočných trhoch v Pezinku som ochutnala výborné kávové zrná. Vraj recept je veľmi jednoduchý. Tak som sa pohrabala na internete a našla som jeden, ktorým som sa inšpirovala. Tu je aj s mojimi poznámkami.
- 250g masla
- 250g cukru práškového
- 2 balíčky BB pudingu (tie v krabičke po 250g)
- 2 žĺtky
- 4 kávové lyžičky mletej kávy (za surova.nevarí sa)
- 2 polievkové lyžice rumu (alebo podľa chuti a konzistencie:-)
- 100g čokolády na varenie - ja som dala 70%horkú čokoládu a trochu 45%nej (zdalo sa mi to moc moc horké)
- 50g stužený tuk - ten by som na budúce asi vôbec nedala, ale baby okolo ma presviedčali, že to treba z dôvodu, aby bola poleva lesklá a aby sa netopila pri izbovej teplote
Aktualizácia k poleve dňa 23.12.2014: tak stužený tuk Cera beriem na milosť:-) Bez neho bola poleva matná a topila sa. Možno to bolo aj čokoládou len 45%-nou. Takže prvá polovica sa mi nepodarila. Na druhú som použila už poriadnu 70%- nú horkú čokoládu a Ceru. Teraz to tuhne a zrnká už vyzerajú pekné, tmavé a lesklé:-)
- vymiešať maslo s cukrom
- pridať zvyšok ingrediencií
- vypracovať hladkú masu
- netreba, ale ja som nechala cesto trochu odležať na spojenie chutí
- z nej formovať v dlaniach guličko-válečky podľa nálady a vtlačení rúčky tenkej varešky vytvoriť priehlbinku (by sme dostali tvar zrna)
- klásť na alobal alebo niečo také a dať vychladiť
- pripraviť polevu - klasika nad vodným kúpeľom nechať nalámanú čokoládu roztopiť spolu s tukom - po roztopení som ju nechala trochu vychladiť, aby nebola taká tekutá
- zrno ponoriť do polevy - keďže nemám nič vhodné, tak som ich vyberala vidličkou, nechala trochu stiecť a dala na alobal
Môj prvý pokus - chutili mňavkovo